×

FRAMA – Franjevačka mladež Kloštar Ivanić

U našoj župi postoji zajednica mladih koja se zove Frama. FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. To su mladi okupljeni oko Isusa Krista i Božje riječi te djeluju, potaknuti snagom Duha Svetoga, po uzoru na sv. Franju Asiškog. Frama nije samo skup mladih već obitelj, braća i sestre koji djeluju u zajedništvu s Bogom Ocem. Okupljaju se najmanje jednom tjedno na susretima razrađujući neku temu za koju se bratstvo odlučilo. Teme se nastoje povezati sa životom sv. Franje i, produbljene kroz Evanđelja, životom mladih današnjice i današnjim svijetom.

Svi susreti su uvijek obogaćeni duhovnim pjesmama i molitvom. Osim tjednih susreta, na Frami postoje i razne druge aktivnosti kroz koje se mladi mogu ostvariti prema svojim karizmama: od karitativnih djelovanja (posjete raznim domovima, skupljanje pomoći potrebitima…), do dramskih, glazbenih, molitvenih…

Ono što Framu čini posebnom jesu obećanja koja Framaši obnavljaju svake godine kao vanjski znak pred Bogom i Crkvom. Ta su obećanja njihov odgovor na poziv Duha Svetoga da žele kroz idućih godinu dana živjeti Evanđelje i služiti svom bratstvu po primjeru sv. Franje.

Da bi pojedini Framaš otkrio svoj poziv i odlučio želi li dati obećanja, treba provesti određeno vrijeme u Frami. Po samom dolasku svaki se Framaš upoznaje s djelovanjem bratstva kroz tjedne susrete, akcije i druženja (razdoblje inicijacije), te se smatra „simpatizerom“ Frame. Ako prepozna svoj poziv i izrazi želju za pripadnošću bratstvu, biva primljen u Framu. Tada kao „primljenik“  prelazi u dublje upoznavanje sa životom bratstva i životom sv. Franje kroz razdoblje formacije kada se priprema za davanje obećanja kada postaje „obećanik“ ili tzv. Pravi Framaš. Tada kao punopravni član Frame može biti odabran za pojedinu službu u bratstvu.

Naša kloštranska Frama postoji već od 1994 godine i kroz nju su prošli mnogi mladi i nekoliko duhovnih asistenata. Izmijenilo se nekoliko generacija, promijenili se ljudi, ali Frama je i dalje ostala jer je povezuje i drži na okupu neizmjerna Snaga, Veličina, Ljubav.

REDOVITI SUSRETI FRAME ODRŽAVAJU SE SVAKE SUBOTE U 19:00 DVORANI  FRANJEVAČKOG SAMOSTANA…

DOBRO DOŠLI!!!

Na koncertu Marka Perkovića Thompsona
Framaši na koncertu Marka Perkovića Thompsona!!!

Skupljanje potpisa za referendum

Na obećanjima frame Bjelovar 🙂
 
Prodaja Advenskih vijenaca…
Izrada adventskih vijenaca…
Izrada adventskih vijenaca…

I možete nas pronaći na fejsu klikom na logo  😉