Dekret o proglašenju Svetišta Majke Milosrđa

SISAČKA BISKUPIJA  BISKUPIJSKI ORDINARIJAT DEKRET O PROGLAŠENJU BISKUPIJSKIM SVETIŠTEM ŽUPNE CRKVE BLAŽENE DJEVICE MARIJE U KLOŠTRU IVANIĆU

Stoljećima se Božji narod u KLOŠTRU IVANIĆU se ostvaruje sve ono što traži Zakonik kanonskoga prava za neko svetište, to jest da ovamo „mnogobrojni vjernici, iz osobita razloga pobožnosti, hodočaste s odobrenjem mjesnog ordinarija“ (kanon 1230), da se tu već godinama obilnije pružaju vjernicima sredstva spasenja, revno naviješta riječ Božja, prikladno unapređuje bogoslužni život, osobito euharistijskim i pokorničkim slavljem, i (…) njeguju odobreni oblici pučke pobožnosti“ (kanon 1234 § 1).Moslavačkog kraja, a potom i iz drugih dijelova Hrvatske, okupljao u sve većem broju u KLOŠTRU IVANIĆU na svetkovinu MARIJINA UZNESENJA NA NEBO u mjesecu kolovozu i s posebnim žarom iskazivao svoje štovanje i odanost Presvetoj Bogorodici – Majci Milosrđa. Progoni i rastjerivanja, koje su se događala stoljećima na ovom području, nisu mogli spriječiti da vjernici na tom mjestu budu „jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, Majkom Isusovom, i braćom njegovom (Dj 1,14), i da snagom Duha Svetoga u zajedništvu s biskupima i svećenicima posvjedoče živu Isusovu Crkvu u hrvatskom narodu. Utemeljenjem Sisačke biskupije 2009. godine hodočasnička okupljanja u župnoj crkvi u KLOŠTRU IVANIĆU postala su dragocjena duhovna sastavnica izgradnje i rasta nove mjesne Crkve.

Odgovarajući na želje vjerničkog puka koji hodočasti Blaženoj Djevici Mariji Ivanićkoj i svećenika, koji služe njihovoj vjeri, ovime se u smislu kanona 1230 Zakonika kanonskoga prava, župna crkva UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE u Kloštru Ivaniću proglašava

BISKUPIJSKIM SVETIŠTEM BLAŽENE DJEVICE MARIJE.

U skladu s odredbom kanona 1232 § 2 izradit će se Statut Svetišta Uznesenja BDM na nebo u Kloštru Ivaniću, koji će odobriti mjesni biskup, a po kojem će se Svetište ravnati.

Neka to bude na hvalu i slavu Presvetog Trojstva, na čast Blažene Djevice Marije, duhovnu izgradnju Sisačke biskupije, dobro neumrlih duša i radost Božjeg naroda.

Neka se ovaj Dekret svečano pročita na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Župnoj crkvi u Kloštru Ivaniću koja će toga časa postati Svetište, te ju se ima tako ubuduće nazivati.

Iz Biskupijskog ordinarijata

Broj: 440/2012.

U Sisku, dana 5., mjeseca kolovoza, godine Gospodnje 2012.,

u trećoj godini ponovne uspostave Sisačke biskupije.

+ Vlado Košić, biskup sisački

Marko Cvitkušić, kancelar