Ženidba

Kako se pripremiti za crkveno vjenčanje?

  1. Pohađanjem zaručničkog tečaja.
  2. Pribavljanjem Krsnog i Slobodnog lista (iz župe krštenja).
  3. U Matičnom uredu uzeti Potvrdu o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku (2 primjerka)
  4. Odlaskom u Župni ured na dogovor radi Ženidbe

Ženidba ja sakrament u kojemu Bog svojim vjernicima daje pravo i dužnost da budu roditelji te milost da mogu izvršiti svoje ženidbene dužnosti. Isus Krist je ženidbeni savez među krštenima uzdigao na dostojanstvo sakramenta.
Kršćanska ženidba može se sklopiti samo između jedne slobodne muške i jedne slobodne ženske osobe. Jednom valjano sklopljena kršćanska ženidba nikada se ne može rastaviti. Ona posvećuje supružnike (muža i ženu) i daje im potrebne milosti za bračni i obiteljski život.

U duhovnoj pripravi za vjenčanje važno je da zaručnici nastoje svaku večer obaviti redovitu večernju molitvu i da svake nedjelje dođu na sv. misu u svoju župnu crkvu.
Oni zaručnici koji nisu primili sakramente svete pričesti i svete potvrde ili nisu kršteni, trebaju se javiti svom Župnom uredu mnogo ranije, da dobiju potrebne informacije o pripravi za spomenute sakramente.
Kako bi crkveni brak vrijedio i za građansko pravno područje, zaručnici su dužni otići kod državnog matičara nadležnog za ono mjesto gdje se nalazi crkva u kojoj se žele vjenčati. Kod matičara će zatražiti potvrdu o ispunjavanju civilnih pretpostavki za sklapanje braka.. Tamo će dobiti potvrdu u dva primjerka koju trebaju donijeti u župni ured one crkve u kojoj se žele vjenčati.