Župni Caritas

Župa Kloštar Ivanić

Župni Caritas Kloštar Ivanić osnovan je 15. 09.1991. godine na poticaj tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Franje Kuharića. Poglavarstvo općine Kloštar Ivanić ustupilo je prostorije u Pučkom domu za prvo sjedište Caritasa.

Tridesetak volontera župnog Caritasa, koje je predvodila časna sestra franjevka Leonarda Novak, dijelilo je prostorije Pučkog doma u vrijeme Domovinskog rata s Hrvatskom vojskom. Kako se broj prognanika i izbjeglica iz BiH povećavao, potrebe su bile sve veće i pomoć za njih dolazila je u velikim količinama. Godine 1992. donacijskim sredstvima kupljena je za Caritas kuća prizemnica, u kojoj i danas djeluje. U kući su domaći poduzetnici te tadašnje tvrtke “Ivakop” i “Elektra” renovirali plinske i električne instalacije. Godine 1993. osnovana je i podružnica župnog Caritasa u Lupoglavu, a 2002. godine prestaje biti podružnica i postaje samostalni župni Caritas u toj župi. Domaći župljani bili su prvi podupiratelji župnog Caritasa: hranom, odjećom i smještajem. U isto vrijeme i Caritas Zagrebačke nadbiskupije bio je velika pomoć. Zatim su se redale humanitarne pomoći iz inozemstva.

Na tisuće tona humanitarne pomoći stizalo je u naš župni Caritas u Kloštar Ivaniću – od hrane, odjeće, obuće, lijekova, sanitarnog materijala, igrački, školskog pribora pa sve do namještaja. Svi istovari i utovari, sortiranje i pakiranje pomoći prošli su preko vrijednih ruku volontera te je pomoć podijeljena tisućama ljudi: hrvatskim prognanicima, izbjeglicama iz BiH i s Kosova, kao i svim drugim ljudima u potrebi. Humanitarnom pomoći, sanitetskim materijalom i lijekovima župni Caritas u Kloštar Ivaniću pomagao je u to teško vrijeme razne ustanove, ambulante, domove zdravlja, lječilište Naftalan u Ivanić Gradu, Rehabilitacijski centar Stančić, zagrebačke bolnice, bolnice širom naše Županije, kao i izvan nje, u Osijeku, Novskoj, Varaždinu, Petrinji, Okučanima, Kostajnici, Dvoru na Uni, Sisku te u Novoj Biloj i Gradačcu u Bosni i Hercegovini. Donacijska ljekarna pri našem Caritasu radila je od 1992. do 1997. godine. Kroz to vrijeme u ljekarni je svoje lijekove dobilo 11.384 pacijenta. Ljekarnu su vodili liječnici i farmaceuti. Naš Caritas je pomagao sve škole i vrtiće na području bivše općine Ivanić Grad, pa i izvan općine (Zagreb, Kutina, Ludina). Osim smještaja izbjeglica u obitelji domaćih župljana, Caritas je pokrenuo i akcije za renoviranje i adaptaciju već postojećih kućica, novogradnjom jedne kućice te kupovanjem kuća za dvije izbjegličke obitelji. Velika briga Caritasa bili su i domaći župljani kojima je bila potrebna pomoć u bilo kojem pogledu. Pomoć je bila ciljana prema potrebama i starosnoj dobi, kao i socijalnom stanju obitelji. U donacijskoj ljekarni svi župljani dobivali su besplatne lijekove, s receptom ili bez njega. Ostalu humanitarnu pomoć (hranu, odjeću ili obuću) dobivali su u Caritasu ili su je djelatnici voznog parka Caritasa vozili obiteljima poginulih branitelja, invalidima Domovinskog rata, starima i bolesnima, hendikepiranim osobama, višečlanim obiteljima s djecom, štićenicima socijalne pomoći, poljoprivrednim domaćinstvima, umirovljenicima itd. Krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, pedesetero školske djece prognanika i izbjeglica te djece poginulih branitelja iz naše župe provelo je dio školskih praznika u Njemačkoj u obiteljima ili u Italiji na Sredozemnom moru, kao i na Jadranskom moru u Crikvenici. Posredstvom Caritasa mnogima su omogućena obiteljska kumstva s inozemstvom.

Danas Župni Caritas u Kloštar Ivaniću nastavlja i u današnje vrijeme u sklopu župne zajednice svjedočiti djelotvornu ljubav i pomagati potrebne. Nastoji se pomagati osobito starijima i bolesnima na razne načine: posjećivanjem, pružanjem pomoći u odjeći, obući, povremenom hranom i namještajem, ortopedskim pomagalima itd. Za pomoć najpotrebnijima od svog početka Caritas u sklopu djelovanja u župi uključuje se u razne akcije: izrada ručnih radova, sudjelovanje u obilježavanju Nikolinja, nedjelje Caritasa, Adventa, Božića, Uskrsa, župnog Dana starih i bolesnih, hodočašća itd. Hrvatski Caritas i Caritas Zagrebačke nadbiskupije svake godine organizira seminare za djelatnike župnih Caritasa na kojima sudjeluju pojedini članovi odbora i volonteri našeg Caritasa. Jednom mjesečno članovi odbora, volonteri i roditelji djece imaju sastanak u cilju duhovne formacije za rad u župnom Caritasu.