Župa Kloštar Ivanić

Župni Caritas

Župni Caritas

 Župni Caritas Kloštar Ivanić osnovan je 15. 09.1991. godine na poticaj tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Franje Kuharića. Poglavarstvo općine Kloštar Ivanić ustupilo je prostorije u Pučkom domu za prvo sjedište Caritasa.

Tridesetak volontera župnog Caritasa, koje je predvodila časna sestra franjevka Leonarda Novak, dijelilo je prostorije Pučkog doma u vrijeme Domovinskog rata s Hrvatskom vojskom. Kako se broj prognanika i izbjeglica iz BiH povećavao, potrebe su bile sve veće i pomoć za njih dolazila je u velikim količinama. Godine 1992. donacijskim sredstvima kupljena je za Caritas kuća prizemnica, u kojoj i danas djeluje. U kući su domaći poduzetnici te tadašnje tvrtke “Ivakop” i “Elektra” renovirali plinske i električne instalacije. Godine 1993. osnovana je i podružnica župnog Caritasa u Lupoglavu, a 2002. godine prestaje biti podružnica i postaje samostalni župni Caritas u toj župi. Domaći župljani bili su prvi podupiratelji župnog Caritasa: hranom, odjećom i smještajem. U isto vrijeme i Caritas Zagrebačke nadbiskupije bio je velika pomoć. Zatim su se redale humanitarne pomoći iz inozemstva.

Na tisuće tona humanitarne pomoći stizalo je u naš župni Caritas u Kloštar Ivaniću – od hrane, odjeće, obuće, lijekova, sanitarnog materijala, igrački, školskog pribora pa sve do namještaja. Svi istovari i utovari, sortiranje i pakiranje pomoći prošli su preko vrijednih ruku volontera te je pomoć podijeljena tisućama ljudi: hrvatskim prognanicima, izbjeglicama iz BiH i s Kosova, kao i svim drugim ljudima u potrebi. Humanitarnom pomoći, sanitetskim materijalom i lijekovima župni Caritas u Kloštar Ivaniću pomagao je u to teško vrijeme razne ustanove, ambulante, domove zdravlja, lječilište Naftalan u Ivanić Gradu, Rehabilitacijski centar Stančić, zagrebačke bolnice, bolnice širom naše Županije, kao i izvan nje, u Osijeku, Novskoj, Varaždinu, Petrinji, Okučanima, Kostajnici, Dvoru na Uni, Sisku te u Novoj Biloj i Gradačcu u Bosni i Hercegovini. Donacijska ljekarna pri našem Caritasu radila je od 1992. do 1997. godine. Kroz to vrijeme u ljekarni je svoje lijekove dobilo 11.384 pacijenta. Ljekarnu su vodili liječnici i farmaceuti. Naš Caritas je pomagao sve škole i vrtiće na području bivše općine Ivanić Grad, pa i izvan općine (Zagreb, Kutina, Ludina). Osim smještaja izbjeglica u obitelji domaćih župljana, Caritas je pokrenuo i akcije za renoviranje i adaptaciju već postojećih kućica, novogradnjom jedne kućice te kupovanjem kuća za dvije izbjegličke obitelji. Velika briga Caritasa bili su i domaći župljani kojima je bila potrebna pomoć u bilo kojem pogledu. Pomoć je bila ciljana prema potrebama i starosnoj dobi, kao i socijalnom stanju obitelji. U donacijskoj ljekarni svi župljani dobivali su besplatne lijekove, s receptom ili bez njega. Ostalu humanitarnu pomoć (hranu, odjeću ili obuću) dobivali su u Caritasu ili su je djelatnici voznog parka Caritasa vozili obiteljima poginulih branitelja, invalidima Domovinskog rata, starima i bolesnima, hendikepiranim osobama, višečlanim obiteljima s djecom, štićenicima socijalne pomoći, poljoprivrednim domaćinstvima, umirovljenicima itd. Krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, pedesetero školske djece prognanika i izbjeglica te djece poginulih branitelja iz naše župe provelo je dio školskih praznika u Njemačkoj u obiteljima ili u Italiji na Sredozemnom moru, kao i na Jadranskom moru u Crikvenici. Posredstvom Caritasa mnogima su omogućena obiteljska kumstva s inozemstvom.

Danas Župni Caritas u Kloštar Ivaniću nastavlja i u današnje vrijeme u sklopu župne zajednice svjedočiti djelotvornu ljubav i pomagati potrebne. Nastoji se pomagati osobito starijima i bolesnima na razne načine: posjećivanjem, pružanjem pomoći u odjeći, obući, povremenom hranom i namještajem, ortopedskim pomagalima itd. Za pomoć najpotrebnijima od svog početka Caritas u sklopu djelovanja u župi uključuje se u razne akcije: izrada ručnih radova, sudjelovanje u obilježavanju Nikolinja, nedjelje Caritasa, Adventa, Božića, Uskrsa, župnog Dana starih i bolesnih, hodočašća itd. Hrvatski Caritas i Caritas Zagrebačke nadbiskupije svake godine organizira seminare za djelatnike župnih Caritasa na kojima sudjeluju pojedini članovi odbora i volonteri našeg Caritasa. Jednom mjesečno članovi odbora, volonteri i roditelji djece imaju sastanak u cilju duhovne formacije za rad u župnom Caritasu.

Kontakt

Župnik: fra Robert Ćibarić
Ulica sv. Marije 4
10312 Kloštar Ivanić
tel. 01/2831-400; fax: 01/2831-405
e-mail: ivanic-klostar@ofm.hr

Voditelj Caritasa: fra Robert Ćibarić
Župni Caritas
Trg sv. Ivana 5
10312 Kloštar Ivanić
tel./fax: 01/2831-400

Novčane priloge možete poslati na:

Žiro-račun: PBZ 2340009-1110104073
Franjevački samostan Kloštar Ivanić
za Caritas Kloštar lvanić
MB: 3761070

RASPORED BOGOSLUŽJA

Nedjeljom

  • 08:30h - župna crkva
  • 09:45h - župna crkva
  • 11:00h - župna crkva
  • 19:00h - župna crkva

Radnim danom

  • 07:30h - sestre karmelićanke
  • 19:00h - župna crkva
ŽUPNI URED

(radno vrijeme)

Ponedjeljak, srijeda i petak

  • 9:00h – 10:00h
  • 17:00h – 18:30h

Subota

  • 09:00h – 10:00h